Concertreizen

TJHO EN OLONZAC

Om het jaar organiseert TJHO een concertreis naar Frankrijk. Sinds 1994 is de bestemming van deze reizen de Zuid-Franse plaats Olonzac, waar in 2 weken een programma van repeteren, organiseren, uitvoeringen, concerten en sociale activiteiten wordt afgewerkt. Deze fantastische reis vindt plaats aan het begin van de zomer schoolvakantie en is absoluut het hoogtepunt van het jaar. De reis vergt iedere keer weer veel inspanning van de orkestleden, maar ook van begeleiders (verenigings- en bestuursleden) en vrijwilligers, alsook van de ouders. Maar al deze inspanningen zijn het wel waard, want de reizen naar Olonzac zijn altijd een groot succes.

Een aantal foto’s van concerten gegeven door het TJHO in Frankrijk 2019 vind u op de TJHO pagina

 

ARMONIA: MUZIKALE VRIENDSCHAP IN ZWEDEN

Muziek is een taal die mensen verbindt over de hele wereld. Armonia was van 27 april tot 2 mei 2016 te gast in Zweden bij oud-Armoniaan Nicole Englund, die 19 jaar geleden naar Zweden vertrok voor haar liefde. Haar familie en vrienden achterlatend in Nederland. Haar vriendin Annemarie Klein Wolterink beloofde ooit met het orkest naar Zweden te komen. Nicole geloofde er niet erg in dat dit zou gebeuren …..maar de muzikale vriendschap bleek toch sterk genoeg om  deze belofte waar te maken.

De Zweedse taal machtig en goede contacten in de muziekwereld van de provincie Smaland  wist Nicole samen met Annemarie en de Zweden-werkgroep van Armonia een mooie concertreis in elkaar te zetten.

Armonia heeft op bijzondere plaatsen en in bijzondere sferen muziek kunnen maken onder de bezielende leiding van Bert Fransen. Zo speelden zij in een muziekschool in Tyngsryd met prachtige kunstwerken van glas in de vorm van gitaren. Nicole en Annemarie lieten in een prachtige fluitsolo van de muziek van Schindlers List horen hoe ze nog steeds goed op elkaar ingespeeld zijn.  In de streek waar Armonia op bezoek was zijn vele glasfabrieken. In een van deze glasfabrieken (Kosta Boda) konden zij rondkijken en de kunst van het glas maken bewonderen. Maar er werd ook muziek gemaakt in deze fabriek. Lekker warm tussen de glasovens gaven ze een leuk concert, waarna er een heerlijke maaltijd bereid was in de nog hete glasovens. Het was letterlijk en figuurlijk een opwarmertje voor de concerten die volgden.Armonia

Op 30 april, de verjaardag van de Zweedse koning trad Armonia, deels samen met de Kronobergarnas Musiker uit Växjö, buiten op voor een enthousiast publiek. ’s Avonds gaven ze  een concert bij het meer van Valborg, bij de jeugdherberg Hjortsberga,  na het ontsteken van een groot vuur om de lente te verwelkomen.

Op de laatste speeldag hebben zij in twee kerken mogen spelen. In de Domkyrka Växjö  speelden zij in een kerkdienst. Esther (uit de Soldaat van Oranje), met een mooie hobosolo van Erik van der Meulen, Hymne of Brotherhood (gecomponeerd door docent trombone van de Hengelose Muziekschool) en Lord Tullamore (van Carl Wittrock) kwamen hier mooi tot hun recht. Het was bovendien een goede opmaat tot het eindconcert van deze reis: een concert in het kerkje van Stenbrohult, waar het orkest inmiddels door het vele spelen en intensief met elkaar omgaan een mooie samenklank had ontwikkeld en de sterren van de hemel werden gespeeld in een prachtige entourage en akoestiek. Behalve een mooie solo op trombone van Bram Ott in Caucho (Dick Ravenal) werd er ook naar harte lust Laat me (Shafffy) gezongen en reageerde het publiek ook hier weer enthousiast en met ontroering op de (deels in het Zweedse) vertolking van Arjan Mollink  van Veronika van de in Zweden zeer geliefde Cornelis Vreeswijk (voor harmonieorkest bewerkt door Wil Kuipers).

Mede geïnspireerd door deze reis zal Armonia muziek blijven maken en mensen met elkaar laten verbinden.

 

Hieronder een aantal foto’s van ARMONIA in Zweden 2016